8 TIPS FOR ET SAKTE LIV

FREMHEVET, LEVE, SAMFUNN | 14. november 2014 | By

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest
Er det mulig å leve sakte uten at det virker inn på jobb og familie? Nei. Og heldigvis. For jeg er ganske sikker på at dersom du lever saktere, vil arbeidsplassen og familien få en bedre utgave av deg. Det er på høy tid at vi senker skuldrene, puster med magen og skaper rom for hjertet på en helt vanlig traveldag.

Å leve sakte. Nå, i vår del av verden. Her, hvor det hurtige har vært idealet i snart 200 år, med kapitalismen og industrialiseringens fremvekst. Skapt av kokkelauget Charles Darwin, Henry Ford, Frederick Taylor, og Margaret Thatcher. Her, hvor vi raskest leverer produkter og tjenester, behandler flest pasienter på kortest tid, mottar og yter service til alle døgnets tider, kjøper hva vi vil når vi vil uavhengig av klokkeslett, dag eller sted. Tid er penger. Har vi tid til å leve sakte?

 I østlig filosofi og religion er tiden som et kretsløp, en syklus. I vår del av verden, er tiden lineær, og svakt oppadstigende som en vekstkurv. Og på denne tidslinjen har vi multiplisert evolusjon med akselerasjon i håp om at dette kan gjøre verden til et bedre sted. Alt og alle skal være tilgjengelig, alltid. Jobbmail på telefonen, apper for sosiale medier, pushvarsler. Hele verden rett i lomma. Hvert minutt kan fylles med innhold og produktivitet. Frederick Taylors idéer om effektivitet er blitt et ideal for hvordan vi definerer våre liv, ikke bare på jobb, men også hjemme. Vi skynder oss gjennom livet, ofte med følelsen av at vi skulle vært et annet sted, gjort noe helt annet.

Kostnadene av å leve i hurtigsamfunnet har vi allerede begynt å betale. Prisen for kortsiktige løsninger er alvorlige langsiktige konsekvenser. Utarming av naturressurser og matjord, klimaendringer, grov utnyttelse av mennesker i tredje verden. I vesten sitter vi oss i hjel foran dataskjermene, spiser oss syke, blir utbrente, forgjelder oss for å konsumere. Skaffer oss ting vi tror vi trenger, overbevist om at lykken lar seg kjøpe.

 Så, hvis samfunnet vi lever i er et hurtigliv, hva er da sakteliv? Enkelt sagt betyr det å leve så sakte at du rekker å lytte til hjertet ditt. Om å ta aktive valg i hverdagen. Velge å være tilstede, velge hva du vil bruke energien din på. Om å ta vare på menneskene og omgivelsene rundt deg. Om å kjenne at livet ditt er meningsfullt. Du vet sikkert best hvordan ditt liv kan blir bedre, eller kanskje du er fornøyd med ting som de er. Men jeg har noen tips for hvordan å leve litt saktere. Jeg tror de funker.

 1. VÆR TILSTEDE. Det høres vakkert ut; hele verden tilgjengelig for deg, og du tilgjengelig for hele verden. Men prisen du betaler er følelsen av å ha for mange gjøremål, oppgaver, ting som roper etter din oppmerksomhet. Vi blir distraherte og faller i tanker, fraværende i øyeblikket. Tankene surrer rundt det som har vært, eller det som skal skje. Det underlige er at vi blir avhengig av disse stressende tankevandringene. Vi sjekker mobilen i tide og utide, oppdaterer oss kontinuerlig på nyheter, epost og sosiale medier. Ikke et minutt uten. Med dette mister vi også evnen til å være alene med oss selv. Eller å gjøre ingenting. Hva med å lage regler for hvor ofte mobilen skal sjekkes? Eller kanskje ta en pause fra sosiale medier en liten uke? Eller lage en ikkedigital sone i huset, f. eks kjøkkenbordet? Viktigst av alt; sitter du sammen med andre mennesker, pakk skjermene bort.

2. MAT er noe hurtigsamfunnet ikke vil at vi skal bruke tid på. Mat skal dyrkes og vokse fort, den skal være rask og enkel å tilberede, og spises i en fei. Vi skal helst slippe å tenke på at vi lager mat, slik at vi kan fortsette å bruke tankene på å irritere oss over uløste problemer, kollegaer, eller mailer vi ikke fikk skrevet. I mitt hus finnes nesten ingen ferdigprodukter. Mat lages fra bunnen av, alltid. Mat er nøkkelen til god helse, og ikke minst en gylden mulighet til å bruke hjertet i hverdagen. Hver måned bruker en familie i Norge ca 7-8000 kr på mat. Klarer du å bruke disse pengene på varer som er produsert med hensyn til etikk og økologi? Det er mye penger som kan gå til riktige folk dersom vi er bevisste forbrukere. Kjøp råvarer som gir god samvittighet, skap ro og stemning rundt middagsbordet og la måltidet være en positiv opplevelse.

 3. VÆR EN JORDBOER! Vi er laget for å bo på denne planeten Tellus, som går i sin bane rundt sola, som har sine lyse dager og mørke netter, varme og kalde årstider, høye fjell og dype hav. Naturen som er forskjellig ut fra hvor på jorda du befinner deg. Men vi syntes å ha glemt hvor vi kommer fra. Hjemmet er blitt vårt lille personlige Las Vegas, blinkende i skjermer og lys hele døgnet. Det er lite som skiller morgen fra kveld, og vi trenger knapt å bevege oss utendørs i hverdagen. Råvarer er ikke avhengig av sesong, vi har mulighet til å kjøpe alt, når som helst på året. Jeg tror vi har godt av å finne frem jordboeren i oss. Skape rom for friluft i hverdagen. Kanskje la bilen stå og finne frem sykkelen eller ta beina fatt. Spise etter sesong. Ta hensyn til miljøet og naturen og være ydmyke. Jorda er bare til låns.

 4. PÅ MED HJERTET! I hurtigsamfunnet er det ikke tid til å kjenne etter, og de færreste av oss har en Timmy-gresshoppe som sitter på skulderen og peker ut rett og galt. Det er deilig å velge den lette og lønnsomme løsningen uten å ta ansvar, og vi trøster oss med at ingen andre gjør det. Vel, ansvaret er nok ditt. Vil du at verden skal bli et bedre sted, så gjør verden til et bedre sted. Innfør en enkel kontrollsjekk ved valgene du tar gjennom dagen: Kan du stå for det? Vis omsorg og medfølelse. Kjemp mot det som er urett, ta ansvar som medmenneske.

 5. LANDE! Når vi skynder oss forblir tempoet i kroppen lenge, også når vi har behov for å roe ned. Vi drar hurtiglivet med oss hjem til familien eller venner, og ”roer ned” helst sammensunket foran en skjerm. Dette hjelper oss ikke i forhold til det vi egentlig ønsker, nemlig å lande der vi er. Rydd bort skjermene, tenn levende lys, lytt til musikk. Kjenn på hvor du er, og hvordan du har det. Vær tilstede. Skap trygghet rundt deg selv.

 6. MÅ HA! Vi higer alle etter det samme: Å være lykkelig. Selv om vi vet at evig lykke ikke finnes, bruker vi hele livet på å søke etter noe vi ikke har, noe som kan gi oss et øyeblikk av lykke. Denne forestillingen om evig lykke kommer fra vår erfaring om kortvarig tilfredstillelse når vi får noe vi vil ha. Det finnes alltid noe vi kan kjøpe som kan gjøre oss lykkelige for en kort stund. Etter hvert ebber lykkerusen ut, og vi er i gang med å skaffe oss nye ting. Jeg vet hva jeg snakker om, jeg elsker ting, spesielt ting jeg ikke har. Jeg tar et shoppingfri år (med en litt kronglete start, dette er vanskelig!) men det holder å kutte forbruket sitt. Kjenn etter. Hva er egentlig som gjør at du ” må ha”? Hva er det som gjemmer seg bak shoppinghungeren?

7. PUST! Den som ikke puster, dør. Det vet vi. Men ellers er det ikke mye vi vet om noe som er så elementært viktig for oss, pusten vår. Først litt kort anatomilære: Respirasjonsmusklene våre er delt inn i to hovedgrupper, primære (nedre del av brystet/magen) og sekundære (øvre del av brystet). De primære musklene er store og sterke og ment for å ta et fullt åndedrett. De sekundære er mindre og effektive for en kort stund som krever høyt tempo, men blir fort slitne. I vår travle hverdag, og med våre kroppsidealer, har vi forflyttet mye av pusten til øvre del av brystet. Kort sagt fører dette til at kroppen stresser mer, vi spenner muskulatur i skuldre og nakke, og vi får mindre energi. Vi rett og slett puster oss syke. At vi skal holde inne magen hele dagen er bare tull, tren magemuskler intensivt og la magen få fri ellers. Løsne på belter, slips, bhér, og dropp de høye hælene. Unngå klær som strammer. La kroppen få puste og slappe av.

 8. ÆRLIGHET er komplisert og vanskelig. Aller vanskeligst er det å være ærlig med seg selv. Å akseptere at ting er som de er. At du er som du er. Uten å være dømmende. Uten å være redd for at andre skal dømme deg. Hurtigsamfunnet har gjort idealet om oss så smalt at vi kunne vært produsert på samlebånd. Kravet om å være vellykket er høyere enn noen gang. Jeg er så glad for at jeg slipper å være tenåring i dag. Å være ærlig er å lytte, å vise omsorg, å vise aksept både for deg selv og andre. Livene våre er i forandring hele tiden, det går opp og det går ned, vi føler oss lykkelige og ovenpå i det ene øyeblikket, miserable og utilstrekkelige i det neste. Heldigvis er det bare følelser. Vi er uperfekte alle sammen, men vi er først og fremst vår egen verste fiende. Du fortjener å bli elsket akkurat som du er av minst én person; deg selv.

DSC_4298
DSC_4339 

Comments

 1. Leave a Reply

  Veronica
  11. februar 2015

  Nydelig og inspirerende blogg, Kristine! Håper å se deg igjen i butikken(Unikat), det ser ut til at vi har mye mer å snakke om!;-)

  • Leave a Reply

   Kristine Natvig
   9. mars 2015

   Takk Veronica! Og beklager sent svar, jeg har vært en veldig lat blogger siste månedene 🙂 Men ja, butikken din Unikat er utrolig flott, vi trenger sånne som deg her i Lillehammer! Gleder meg til å komme innom 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>