Generasjon Rosa

OPPVEKST, SAMFUNN | 11. april 2014 | By

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

En gang i tiden sang jeg halsen hes i 8.mars-tog, demonstrerte mot strippeklubber, og var med på ulovlige aksjoner hvor samtlige av byens H&M undertøysplakater ble revet ned. Nå står jeg og henger til tørk en klesvask med jenteklær i alle nyanser av rosa. Hvordan havnet jeg her? Har vi skapt generasjon Rosa? Og hva gjør dette rosatyranniet med datteren min?

DSC_1030

Hvem som er rosatyrannen er jeg sannelig ikke sikker på.  La oss hoppe noen dager tilbake i tid. Jeg sitter på huk ved en hylle full av jentesko i en skobutikk. Datteren min ligger og hyler på gulvet i fortvilelse over at den rosa skoen hun ønsker seg ikke finnes i hennes størrelse. I desperasjon griper jeg tak i det mest rosa jeg ser foran meg og sier ”Men se her, disse er jo også rosa! Og med stjerner, og de kan blinke!” Det blir umiddelbart tyst. Både jeg og de ansatte i butikken kan senke skuldrene, og vesla vandrer fjærlett ut av butikken med rosa blinkende joggesko. Jeg er sjokkert over meg selv, at jeg ikke klarte å stå ved valget om å kjøpe noe mer nøytralt. Sjokkert over denne kruttsterke viljen hos min datter. Er det hun som er rosatyrannen?

Hun er snart 3 år. Hun vet knapt forskjell på gutter og jenter, hadde hun blitt spurt om hva forskjellen er ville hun kanskje svart at jenter går med rosa. Hadde du spurt meg om det samme da jeg var 3 år, ville jeg sikkert svart noe rimelig abstrakt, men rosa? Jenter i 1982 var ikke spesielt rosa. Så hva skjedde? Når ankom dette rosatyranniet hverdagen vår? Og er det egentlig så ille med rosa?

La oss prøve å se samfunnet vårt for første gang, gjennom blikket til en liten jente. Når du orienterer deg vil du ganske umiddelbart legge merke til at andre jenter kler seg i rosa, at lekene deres er rosa, at media og underholdning er kjønnsrettet med klar rosa profil mot jenter. Du vil sikkert også legge merke til at denne rosatunge underholdningen og lekene rettet mot jenter består av lettkledde figurer og er sterkt kroppsfokusert. Etter hvert vil du også legge merke til at gutter ofte har et svært anstrengt forhold til denne fargen. Og det er nå det begynner å bli vanskelig for en gammel feminist. Rosa er en symbolsk kode for jenter, overladet med meninger, fordommer, og dårlige holdninger mot jenter. Rosafargen er blitt et symbol for det feminine, men også for det fordummende, naive og lettsindige. Rosa er noe samfunnet oppfatter som useriøst. Rosa er teit.

Så, når min datter spretter lykkelig rundt i rosa joggesko og rosa kjole vil hun etter hvert som hun vokser til oppfatte alle disse fordommene og negative koblingene til det rosa. Til det feminine. Til det hun har elsket, og tingene sine som hun er så glad i. Til henne som jente. Men det er jo ikke rosa i seg selv som er så galt! Det er verdiene og koblingene vi har tillagt denne fargen. Kanskje er det vi foreldre og ikke ungene våre som er generasjon Rosa? Kanskje er vi som må ta et oppgjør med hvilket innhold vi  gir rosa, hver og en av oss og som samfunn? Enn så lenge skal jeg prøve å venne meg livet med en overdose rosa. Forresten, til 3 årsdagen ønsker vesla seg noe rødt, gult, lilla eller grønt. Og gjerne litt rosa. Ikke blått. Blått er for gutter.

DSC_0989

 

DSC_1018

 

Comments

 1. Leave a Reply

  May Lisa
  25. september 2014

  Veldig bra innlegg!

  Jeg syns dette med jente/gutte farger er litt vanskelig. På den ene siden så syns jeg det er tullete. Alle farger er jo for alle uansett kjønn! Men så ender jeg opp med å ha kjolekledde rosa jenter og en blå gutt likevel. Hvordan ble det til? Nei vi følger vel blindt strømmen, både barna og jeg.

  Mine barn var også med meg på skobutikk nå nylig, for å få seg vintersko. Det var ikke akkurat så gjennomtenkt å dra etter en lang hverdag. For det ble kaos! Tøtte barn og en trøtt mamma og sko og såler overalt, hehe. Jentene ville ha noen glorete rosa vintersko med glitrende snøkrystaller på, men de hadde (heldigvis) bare ensfarget lilla igjen i størrelsen. Så da ble det lilla da, lilla er vistnok det nye rosa sies det. Lillebror har ingen mening om farge, men han fikk blå sko. I en nydelig blåfarge forresten. Hvorfor? Nei, kanskje fordi jeg syns det var befriende å kunne velge en annen farge enn rosa/lilla? Eller kanskje fordi jeg er med på hele denne gutte/jente farge karusellen jeg også?

  Rosa er forresten ikke forbudt her hos oss. For hvorfor skal en fin farge være forbudt? Gammelrosa og en del andre rosanyanser er jo nydelige! Likevel så blir det jo fort litt vel mye rosa med to jenter. Nettopp derfor har jentene en del klær i andre farger også, som dessverre blir sistevalget deres. Og derfor hadde jeg funnet en fin gul tapet til jenterommet, men så var butikken utsolgt for den fargen. Kun lik i rosa var igjen og den attpåtil på halvpris, så da ble det rosa på rommet da. Jentene var overlykkelige.

  Mine jenter elsker ikke bare rosa og lilla, men også kjoler. Spesielt lillesøster går kun i kjole hver bidige dag. Skjørt går også, til nøds. Jeg har spurt henne om hvorfor og hun sier det er fordi kjoler snurrer så fint. Og egentlig så forstår jeg jo det, kjoler snurrer faktisk fint og kjoler er jo fine. Selv lillebror syns det, han har nemlig også på seg kjole når han danser.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>