HJERTEØVELSER

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest
Hvordan står det til med hjertet ditt om dagen? Ikke muskelen som pumper blodet gjennom kroppen din, men denne vesle kjernen som driver motoren av empati og kjærlighet? Er den rustet litt? Ute av trening slik som hos meg? La oss ta en øvelse før du handler neste melkekartong eller kjøttdeig.

Jeg er blitt voksen. Og med det blitt klokere, mer kunnskapsrik, mer fornuftig, godt utdannet. Jeg er blitt mor, og med det blitt mindre egoistisk. Trodde jeg. Men stadig færre valg dro snarturen innom hjertet mitt før hodet tok en rask og klok beslutning. Hjertet er undervurdert som beslutningstager. Ikke bare av meg, men også av samfunnet. Innenfor akademia er hjertet ikke bare undervurdert, men fratatt all beslutningsmyndighet fordi hjertets beslutninger sjelden kan fremlegges i et logisk resonnement. Til nød kan hjertet pirkes i med etikkgaffelen av etikkforskere.

La oss se litt på kalven. Kalver er søte. Den vesle nyfødte kalven taler til hjertet vårt. Dette vet Tine når de trykker et bilde av kalven i enga på melkekartongen, smattende på en melkeflaske. Bedårende. Sannheten er at innen vanlig norsk melkeproduksjon tas den nyfødte kalven bort fra kua like etter fødsel. Fratatt både mor og morsmelk og overlatt til morsmelkerstatning fra en smokkbøtte. Innenfor økologisk melkeproduksjon er kravet at mor og kalv skal få være sammen i 3 døgn, samt at kalv skal få morsmelk i 12 uker etter fødsel. Hos enhver, rustent hjerte eller ei, er det noe som skurrer når fakta om kalven og kua legges på bordet. Med hånden på hjertet; syntes vi dette er ok?

Da jeg startet bloggen Sakteliv.no var det fordi jeg kjente meg ute av trening på å ta avgjørelser med hjertet. Beslutninger ble tatt med et kaldt og klokt hode, kroppen kjente knapt etter. Små stikk av dårlig samvittighet ble raskt feid under teppet. For å komme i trening begynte jeg å innføre en litt vanskelig øvelse. Er mine handlinger og valg i tråd med hva hjertet mitt kan står for? I begynnelsen var svaret oftest nei. Nå er svaret oftest ja, og det føles ganske ok.

Akademia legger ikke hånden på hjertet, forskningen har ikke noe hjerte å legge hånden på. Derfor snakker vi et annet språk når det forskes på forholdet mellom kalv og ku. Parameterne er effektivitet, økonomi og vekst. Vi snakker om stress og stressreduksjon, om helseeffekter. Hvilken helseeffekter har det at kalven tas fra moren sin like etter fødselen? Forsøk viser at kalver som får die sin mor i 14 dager etter fødsel har 3 ganger høyere tilvekst enn kalver som blir fratatt sin mor første levedøgn. Disse kalvene spiste også kraftfor både tidligere og i større mengder enn adskilte kalver. At ku og kalv får være sammen noen dager etter fødselen kan altså være mer effektivt, og effektivitet er jo et ord vi elsker i norsk landbruk.

Så kan vi heller i all stillhet legge hånden på hjertet og kjenne at dette føles mer ok.

Men hvordan er det med deg? Tar du valg som hjertet ditt kan stå for? La oss se på dyrevelferd igjen. Vi vet det, alle sammen. Vi vet at kuen står i bås 10 av 12 måneder, produserer 25 l melk om dagen og føder en kalv i året. Vi vet at norske grisefjøs inneholder flere hundre dyr, vi vet at den intelligente og sosiale grisen har en knapp kvadratmeter plass og aldri kommer utenfor fjøset før slaktebilen henter dem. Vi vet at verpehøns blir holdt i bur med nettinggulv med 5,5 høner pr m2, eller i frie inneareal med opptil 9 høns pr m2 hele livet. Likevel legger vi kjøttdeigpakken ned i handlekurven sammen med økonomipakningen med egg til spottpris, og handler stadig flere indrefileter.

Neste gang du skal ut å handle ber jeg deg bruke noen sekunder ekstra før du gjør et valg. Kjenn etter, kan du stå for det? Kan du med hånden på hjertet si at dette er ok? Om ikke, velg økologisk kjøtt. Å velge økologisk kjøtt og egg er å si ja til at høner skal få bevege seg fritt både ute og inne, det er å si ja til at storfe skal luftes daglig og beite ute hele beitesesongen, det er å si ja til at griser skal få bevege seg ute hele året og leve ut sin naturlige atferd med å rote og grave. Økologisk kjøtt blir mer og mer tilgjengelig, også i distriktet. Men det forutsetter at vi velger økologisk, og krever økologisk. Med hånden på hjertet, er du klar for det?

Comments

 1. Leave a Reply

  Trude Hella Eide
  14. august 2014

  Hei Kristine
  Så fin blogg du har! Eg har lese meg igjennom fleire innlegg her og likar betraktningane dine. Det er godt å lese om folk som har noko på hjertet, noko dei brenn for og som dei ønsker å formidle.
  Ha ein fin dag 🙂
  Helsing Trude – som også kjøper økologisk mjølk og kjøttdeig 🙂

  • Leave a Reply

   Kristine Natvig
   14. august 2014

   Tusen takk Trude! Det er veldig fint å høre 🙂

 2. Leave a Reply

  Ailin
  14. august 2014

  For en flott appell for å handle økologisk, du treffer kjernen spot on. Å handle med hjertet!

  • Leave a Reply

   Kristine Natvig
   14. august 2014

   Takk Ailin! Det er sjelden jeg har til hensikt å skrive appell, men noen ganger må det bare bli slik.Jeg syntes økologisk mat, også i de butikkene som selger dette, er så underkommunisert at man virkelig kan begynne å lure. Det er synd når forskjellene i mange tilfeller er fryktelig store. Som f.eks med svinekjøtt som innen konvensjonell drift rett og slett er en skam.

 3. Leave a Reply

  May Lisa
  25. september 2014

  Godt skrevet! Delt på facebook 😉

 4. Leave a Reply

  Heidrun
  25. januar 2016

  Takk Kristine, for at du fronter dyrevelferd og empati som en årsak til å velge økologisk, og ikke bare menneskers egen helse, som er det vanligste argumentet der ute.

  • Leave a Reply

   Kristine Natvig
   25. januar 2016

   Jeg er helt enig med deg, Heidrun! Når helsediskursen overtar ramler etikken fort av lasset, dessverre. Jeg mener ikke at helseperspektivet innen økologisk landbruk er irrelevant, tvert i mot. Men når vi forholder oss til levende dyr, bør velferd og empati komme først. Kompromissløst 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>