ET PLASTPAKKET SAMFUNN

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest
Hvordan i alle dager havnet vi her, med en forståelse av at hver minste ting må være emballert og pakket i plast? Mulig jeg tar feil, men kunne vi ikke helt fint klart oss uten all den forurensende emballasjen? Det er på tide å rote litt i søppelen vår.

 

Vi snakker ikke så mye om søppel lenger. Mentalt feier vi den under teppet, men i praksis sender vi søppelen rett ut i atmosfæren.

For all del, vi er blitt flinkere. Vi sorterer, resirkulerer, komposterer. Men likevel produserer vi mer plast enn noen gang, og stadig mer havner i søppelet vårt. Avfallsbransjen er en bransje i vekst. Søppeldunkene fylles raskere, og vi konkluderer med at vi trenger større søppeldunker. Tanken om at vi kanskje skulle generert mindre søppel streifer oss ikke.

Da jeg leste intervjuet med Kristine Iselin Ullaland (Ren Mat vinter 15/16) som er inspirert av Zero Waste-bevegelsen og driver bloggen Grønare kvardag, rynket jeg på nesen. Fnyste. Nullsøppel-filosofi, liksom. Hva skulle det være godt for? Og hva er den vesle søppelbøtta vår sammenlignet med større klimatiltak rettet mot forurensing fra transport, olje  eller landbrukssektoren? Lett for henne å leve søppelfritt, tenkte jeg, hun bor sikkert alene i en fin liten leilighet midt i byen. Ikke med mann, 3 unger og bikkje, 5 bygg og 30 mål. Et søppelfritt liv vil være umulig for meg, trøstet jeg meg med.

Likevel, bildet av den vakre bloggeren med tøyposene og glasskrukkene dukket opp på netthinnen neste gang jeg sto ved grønnsaksdisken på Rema 1000. Alle varene pakket i plast. Gulrøtter, paprika, tomater. Og appelsinene, en av de få varene som kunne kjøpes i løsvekt, hadde de butikkansatte vært så snille å pakket ferdig i plastposer for meg. Hvordan har vi havnet her, i et hav av emballasje?

Nordmenn er europamestere i dagligvareshopping. Ingen på kontinentet handler så ofte som oss, og vi handler helst mellom 15 -17.00, like etter jobb. Vi planlegger ikke. Vi har dårlig tid. Vi har ikke med oss noen handleliste. Er det derfor de ansatte i butikken har pakket appelsinene for meg? Slik at jeg sparer noen av mine dyrebare sekunder?

Som en vanlig norsk familie produserer vi litt over 1 tonn søppel i året. Hvor mye av dette kunne vært unngått? Hvor mye koster det meg å redusere avfallsmengden? Kanskje noen sekunder ekstra hver dag. Litt mer planlegging. Ha med noen ekstra tøyposer i vesken. Unngå alt som er engangs. Kjøp plastfritt, og varer som kan resirkuleres.

Jeg har hatt mange besøk på Ullalands blogg Grønare kvardag den siste tiden. For noen uker siden kom Zero Waste-pioneren Bea Johnsons bibel Zero Waste Home i postkassen. Dagligvarehandel vil aldri bli det samme.

 

Lyst til å lese mer om søppelfri hverdag?

Her er linker til noen fine blogger:

 Grønarekvardag.no

Zerowastehome.com

 

 

Comments

  • Leave a Reply

   Kristine Natvig
   21. januar 2016

   Takk for tips Ingrid!

 1. Leave a Reply

  Helsedama
  22. januar 2016

  Jeg er så enig med deg!! Det blir altfor mye søppel og spesielt plast. Grønnsakene ligger gjerne i en plastikkboks med en plastikkpose utenpå der igjen. De både dobbel og tredobbelpakker varene. Titt gjerne innom bloggen min for inspirasjon. Det kommer et innlegg om bokashi om ikke lenge..

 2. Leave a Reply

  Kristine Davin
  25. januar 2016

  Er veldig enig med deg, skjønner ikke hvordan det kan være lov å pakke absolutt alt inn i plast! Har selv brukt slike eco bags i noen måneder, og brukt handlenett/sekk i noen år, og det føles mye bedre ut der og da, men jeg klarer allikevel å fylle en hel blå pose full av plastikk hver eneste uke – da kan man bare forestille seg hvor mye større familier, som ikke tenker på forbruket, faktisk forbruker. Jeg blir så oppgitt av all den plasten…

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>